voordelen online leren

De voordelen van online leren

Leestijd: 4 minuten

Door Mirjam Aarts

Steeds meer organisaties maken gebruik van online leren. Zeker nu we steeds meer thuis zijn, realiseren organisaties zich dat online leren veel mogelijkheden biedt. Maar wat verstaan we onder online leren? Online leren kan worden omgeschreven als onderwijs dat online wordt aangeboden. Dit is vaak een combinatie van online en offline onderwijs, maar tegenwoordig zien we ook steeds meer dat klassikale lessen worden omgezet naar bijvoorbeeld webinars. Elearning speelt een grote rol in online leren. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in blended leertrajecten of voor online cursussen. Uit onderzoek blijkt dat online leren met behulp van elearning minstens zo effectief is als klassikaal leren, waarbij de combinatie van online leren en klassikaal onderwijs (blended learning) zorgt voor nog betere leerresultaten. Het gebruik van online leren wordt dus steeds populairder. En dat is niet zo gek. Online leren heeft namelijk veel voordelen voor de organisatie én de lerende! Een aantal van de voordelen van online leren wordt hieronder beschreven.

 

voordelen van online leren

 

Voordeel 1: online leren waar en wanneer je wilt

Online leren geeft de deelnemers de kans om te leren op het moment dat het hén goed uitkomt. Dit kan op welke plek dan ook, zolang er maar internetverbinding is. Ze hoeven daarbij dus niet te leren op de werkplek, maar doen het in een voor hun prettige leeromgeving. De deelnemer heeft een eigen keus in wanneer en waar het leren plaatsvindt. Dit vergroot hun motivatie om met de leerstof aan de slag te gaan!

Voordeel 2 en 3: bespaar tijd en verhoog het leerrendement met online leren

Door online leren te combineren met andere onderwijsvormen, zoals klassikaal onderwijs, kan tijd worden bespaard. Daarnaast wordt, door deze combinatie, het leerrendement verhoogd. Hoe dat kan? Door bijvoorbeeld elearning aan te bieden vóór een klassikale training, wordt het aanvangsniveau van de deelnemer vergroot. Hierdoor kun je de klassikale training effectiever gebruiken en meer de diepte in gaan. In plaats van het overbrengen van kennis, kun je hier het begrip en de toepassing stimuleren. Ná de klassikale training kun je een online training gebruiken met bijvoorbeeld verdiepende theoretische inzichten. Zo’n blended leertraject zorgt dus voor meer diepgang, wat een positief effect heeft op het leerrendement!

Voordeel 4: train met online leren een grote groep mensen

Online leren kan daarnaast worden gebruikt om een grote groep mensen te trainen. Door een online training of cursus aan te bieden kan een groot publiek worden bereikt. Zonder al te veel extra kosten, kun je een onbeperkt aantal deelnemers de online training laten volgen. Het is daarbij wel belangrijk dat de online training up-to-date wordt gehouden, zodat deze blijft aansluiten bij de leerdoelen en jouw organisatie.

Voordeel 5: krijg inzicht door online leren

Wist je dat je met online leren inzicht krijgt in wat de deelnemers leren? Door gebruik te maken van een Learning Management System (LMS), verzamel je gegevens over hoe de deelnemers de elearning hebben gemaakt of welke instructievideo’s ze hebben bekeken. Hebben ze de module afgerond? Hoe hebben ze de eindtoets gemaakt? Waar loopt de deelnemer tegenaan? Zo heb je inzicht in wat de deelnemer al beheerst en waar nog extra aandacht nodig is.

Voordeel 6: 0nline leren maakt maatwerk mogelijk

Door gebruik te maken van online leren kun je de training op maat maken voor je werknemers. De ene werknemer heeft kennis nodig over processen, de ander heeft kennis nodig over producten. De ene werknemer leert snel, de andere werknemer heeft meer tijd nodig. Hoe los je dit op? Een goede online training sluit aan bij jouw bedrijf of organisatie en daarnaast bepaal je zelf welke informatie het bevat. Het kan op zo’n manier worden vormgegeven dat de deelnemers zelf bepalen hoe zij de module doorlopen. Heeft een deelnemer veel voorkennis? Dan kan de deelnemer zelf bepalen om bepaalde delen over te slaan. Bij weinig voorkennis biedt online leren de mogelijkheid om de tijd nemen om alle kennis tot zich te nemen.

Doen!

Naast het feit dat online leren zorgt voor flexibiliteit, tijdbesparing, inzicht en maatwerk zijn er nog meer voordelen. In een elearning kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van verschillende activerende interacties, waardoor de deelnemer actief leert en wordt gemotiveerd.

De verwachting is dat online leren in de toekomst een nog grotere rol gaat spelen binnen organisaties. Wil je gebruik gaan maken van online leren en ben je op zoek naar een elearning die daarbij past? Bij E-learning Training maken we praktische en persoonlijke elarningmodules op maat. Wij helpen je graag verder. Vul hieronder je gegevens in en wij nemen contact met jou op!

Interessant? Vraag een gratis adviesgesprek aan

Spreekt dit blog je aan? Wij bespreken graag jouw e-learning wensen in een online adviesgesprek. Zo komen we samen tot de ideale leeroplossing.

Gerelateerde berichten

Online training

Leren in een thuiswerkcultuur

4 min leestijd
LMS leermanagementsysteem

Wat is een LMS?

6 min leestijd
gebruiksvriendelijke elearning

6 tips voor een gebruiksvriendelijke elearning

4 min leestijd

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ontvang praktische tips in je mailbox!

Ja, ik wil graag een vrijblijvend adviesgesprek