Zo pas je verschillende werkvormen toe bij e-learning

Illustratie tandwieltjes: proces en organisatie

Leestijd: 2 minuten

Zo pas je verschillende werkvormen toe bij e-learning

In de e-learning modules die wij ontwikkelen, werken we met verschillende werkvormen. Het doel daarvan is om de deelnemer te activeren om aan het werk te gaan met de stof.

Mensen leren op verschillende manieren. De leerstijlen van Kolb, Vermunt en en de leervoorkeuren van Manon Ruiters zijn bekende voorbeelden van visies die hierbij aansluiten.  We maken daarom gebruik van een diversiteit aan werkvormen om de deelnemers met verschillende stijlen en voorkeuren allemaal aan te spreken in de e-learning modules.

In deze blog deel ik een aantal werkvormen voor een e-learning module. De werkvormen laat ik zien aan de hand van een module die ik onlangs ontwikkelde. Samen met bekend visagist Tom Sebastian maakte ik een online beauty cursus.  Hieronder licht ik een aantal werkvormen kort toe.

 

De kunst afkijken

De eerste werkvorm is een vrij passieve werkvorm. De deelnemer bekijkt een aantal kennisclips waarin de visagist aan het werk is. Hij ziet hier hoe de visagist de make-up aanbrengt en welke techniek hij hanteert. De deelnemer bekijkt het voorbeeld en kan de kunst afkijken. Hij hoeft zelf nog niet direct in actie te komen.

 

De theoretische benadering

Daarna volgt een stukje theorie. Waarom kiest de visagist voor bepaalde kleuren? En hoe brengt hij accenten aan die passen bij de vorm van de ogen? Dit wordt kort en overzichtelijk gepresenteerd. De deelnemer leest de theorie door. Vervolgens wordt de werkwijze van de vervolgstap kort toegelicht.

 

Experimenteren maar!

In de volgende werkvorm staat het actief experimenteren centraal. De lerende komt nu wel in actie. Hij experimenteert door de make-up zelf (online!) aan te gaan brengen en zo het geleerde toe te passen. De lerende ontvangt direct feedback.

 

In de praktijk brengen

 

Online toepassen is natuurlijk niet genoeg. Dat is slechts het begin van het leerproces. De volgende stap is dat je het in de praktijk gaat brengen. In deze online beauty cursus krijg je daar een gerichte opdracht voor.

 

Blended learning

Om verdere toepassing in de praktijk te stimuleren worden in deze online beauty cursus ook webinars gegeven. Hierin krijg je praktische tips en kun je je vragen stellen aan Tom. Blended learning is een mooie manier om e-learning te combineren met praktijk oefeningen in een webinar.

Interessant? Kom koffie drinken!

Spreekt deze blog je aan? Wij bespreken graag jouw e-learning wensen in een (online) adviesgesprek. Zo komen we samen tot de ideale leeroplossing.

Plan meteen een afspraak in onze agenda.

Aan het werk met een LMS

Gerelateerde berichten