7 tips voor het leuker maken van je elearning

Leestijd: 6 minuten

Zo maak je elearning leuker!

De eerste reactie die iemand geeft als de term elearning valt is toch al snel negatief, zowel binnen bedrijven als in de buitenwereld. Het wordt gezien als een negatieve tegenhanger van een fysieke training. Terwijl elearning zoveel te bieden heeft. Zolang je de elearning maar op de juiste manier invult! In deze blog geef ik tips om een elearning leuker te maken!

motiveren met effectieve elearning

Tip 1: Actief betrekken van deelnemers

Waar mensen vaak aan denken bij elearning zijn saaie doorklikmodules, digitale boeken. Dit is echter niet waar elearning voor bedoeld is. Elearning is zoveel meer dan tekst vanaf een computer lezen. Je kan een elearning heel herkenbaar en interactief maken. Je maakt een elearning interactief door de deelnemer actief te betrekken. Dit kan je doen door vragen te stellen, herkenbare casussen toe te voegen, herkenbare voorbeelden te gebruiken, herkenbare plaatjes in te voegen en de taal te gebruiken die aansluit bij de deelnemer en het bedrijf.

Tip 2: Gebruik gamification

Gamification houdt in dat in de elearning een verhaal of spelelement wordt toegevoegd. Denk hierbij aan het vrijspelen van bepaalde onderdelen, het verdienen van badges, het verdienen van punten of het verzamelen van verschillende onderwerpen. Je kan er echt een spel van maken waar iemand doorheen moet. Al doende leert men dan. Bekijk de onderstaande elearning voor een voorbeeld van gamification.

Powered by elearningfreak.com

Tip 3: Gebruik interactieve video’s

Een interactieve video houdt in dat je een video bekijkt die op gegeven moment stopt en een vraag stelt over de huidige situatie of bijvoorbeeld over wat er gaat gebeuren. Je kan hierbij denken aan het uitspelen van een sociale interactie. Hierbij geef je antwoordopties met hoe de deelnemer kan reageren en in de video laat je een direct effect zien. Hierdoor kan je duidelijke oorzaak- en gevolgrelaties weergeven.

Tip 4: Verbinden met de praktijk

Je kan een elearning verbinden met de praktijk door de deelnemers praktijkopdrachten te laten uitvoeren, maar ook door praktijkvoorbeelden te gebruiken in de casussen. Gebruik situaties die de deelnemers echt gaan tegenkomen. Houd het dicht bij de werkvloer en zo praktisch mogelijk. Zorg bijvoorbeeld dat de theoretische informatie later weer makkelijk toegankelijk is en laat ze in de module vooral veel oefenen.

Tip 5: Werk vraaggestuurd

Binnen E-Learning Training werken we veel vraaggestuurd. We pakken een herkenbare waargebeurde werksituatie en laten de deelnemers deze doorlopen. De deelnemers beantwoorden een vraag en krijgen vervolgens in de feedback meer uitleg en een toelichting over de gevolgen van hun handelen. Door vragen te stellen gaat de deelnemer eerst zelf nadenken en worden ze daardoor actief betrokken.

Tip 6: Gebruik niet teveel tekst

Pas op dat je niet te veel tekst op elke slide plaatst. Bedenk verschillende manieren om dat interactief te maken. Niet alle tekst is relevant of relevant voor elke deelnemer. Je kan ook de optie geven dat deelnemers er zelf extra informatie bij pakken. Maar houd het dus voornamelijk kort en bondig.

Tip 7: Houd de elearning compact

Zorg ervoor dat de hele elearning kort en bondig is. Maak geen langdurende modules van 1 uur of meer. Het beste is om een module van 10-15 minuten te maken. Zo kan iemand ook in de koffiepauze of in de treinrit de elearning maken. Ze kunnen snel modules afvinken wat ook weer motiveert. Meer lezen over het motiveren van je werknemers door gebruik te maken van elearning? Klik hier.

Zo een paar tips op een rijtje voor een leuke elearning. Neem deze tips mee bij het opzetten van elearning en je krijgt een leuke interactieve elearning die alles behalve saai is! Deelnemers krijgen dadelijk zin om jouw elearning te volgen!

Wat vind jij van deze tips? Wat vind jij belangrijk bij een elearning?

Laat het mij vooral weten!

Denise

Interessant? Vraag een gratis adviesgesprek aan

Spreekt dit blog je aan? Wij bespreken graag jouw e-learning wensen in een online adviesgesprek. Zo komen we samen tot de ideale leeroplossing.

Gerelateerde berichten

LMS leermanagementsysteem

Wat is een LMS?

4 min leestijd
voordelen online leren

De voordelen van online leren

4 min leestijd
gebruiksvriendelijke elearning

6 tips voor een gebruiksvriendelijke elearning

4 min leestijd
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Ja, ik wil graag een vrijblijvend adviesgesprek