Logo E-learning Training

085 – 0655340

Alles wat je moet weten over Articulate Storyline

Door Hannah Holton & Annemarie Rebel

Articulate Storyline 360 is een favoriet onder e-learning professionals voor maatwerk e-learning modules. Het is een tool waarin je alle aspecten précies kan inrichten zoals je wilt en nodig hebt.

Maar hoe weet je of Storyline de juiste keuze is voor jouw project? En waar moet je op letten voordat je begint met het bouwen van je cursus? In deze blog beantwoorden we deze vragen en meer, zodat je vol vertrouwen kunt starten met het creëren van boeiende e-learning modules. 

Klik op de linkjes om naar een onderwerp te springen of scrol verder om alles te lezen.

Wat is Storyline 360?

Storyline 360 is een authoringtool waar je e-learning cursussen mee kunt maken. De tool is gemaakt door het bedrijf Articulate en wordt daarom ook vaak “Articulate Storyline” genoemd.

Waarom Articulate Storyline?

Gebruikersvriendelijk

Eén van de meest opvallende kenmerken van Storyline is het gebruiksgemak. Storyline lijkt op programma’s zoals PowerPoint. Dit maakt het makkelijk voor beginners om ermee te starten.

Veelzijdig

Storyline 360 is perfect voor maatwerk leeroplossingen. Je kan er eigenlijk alles wel in ontwikkelen. Van eenvoudige tekstslides tot interactieve video’s of volledige games. Hierdoor kan je je creativiteit helemaal laten gaan en een leeroplossing creëren die het beste bij jouw doelgroep past.

Vormgeving

Elke slide kun je helemaal vanaf de basis opbouwen – precies zoals jij dat wilt. Je zit dus niet vast aan stramien of een bestaande vormgeving. Je kunt daarnaast templates maken in je eigen stijl, zodat alles er netjes en als één geheel uitziet.

Wanneer gebruik je Articulate Storyline?

Flexibiliteit in ontwerp

Je gebruikt Articulate Storyline wanneer je op zoek bent naar flexibiliteit in ontwerp en functionaliteit van je e-learning. Heeft jouw organisatie bijvoorbeeld een eigen stijl, met specifieke kleuren, lettertypes, en logo’s? Dit kan je volledig toepassen op je module in Storyline, wat zorgt voor een e-learning die jullie identiteit uitstraalt. Hierdoor zullen zowel medewerkers als klanten zich er in herkennen en thuis voelen. Naast projecten waar een maatwerk en branding voorop staan, is Storyline 360 de perfecte keuze als je meer wilt dan een door-klik-module (je kent ze vast ook).

Interactieve e-learning

Met Articulate Storyline kan je allerlei interactieve elementen toevoegen, zoals vragen, video’s en animaties. Ook kun je Gamification toepassen en zelfs interactieve video en animaties maken, daarbij stop je een video of animatie na een paar seconden en laat je een deelnemer een keuze maken die het vervolg van de video of animatie bepaald. Hiermee breng je je cursussen tot leven en zorg je voor een effectieve e-learning die de deelnemer echt betrekt.

Wanneer kan je Articulate Storyline beter niet gebruiken?

Hoewel Storyline veelzijdig is, is het niet de beste keuze voor heel eenvoudige e-learning projecten. Het kan namelijk best even duren voordat je alle functionaliteiten onder de knie hebt. Voor simpelere projecten raden wij andere tools aan. Bekijk hiervoor onze blog waarin we 5 verschillende e-learning software vergelijken.

E-learning Module Portfolio

E-learning ontwikkelen in Articulate Storyline

Waar moet je op letten voordat je gaat bouwen?

Het is belangrijk om een duidelijk plan (of inhoudelijk ontwerp) te hebben voordat je begint met bouwen in Articulate Storyline. Bepaal je leerdoelen, de structuur van je cursus, de inhoud, de verhaallijn en welke interactieve elementen je gaat toepassen. Hierdoor kan je tijdens het bouwen in Storyline focussen op de technische functionaliteiten en ervoor zorgen dat alles er visueel goed uitziet.

Een storyboard of een visueel schema kan helpen om je ideeën te organiseren en een goede basis voor je project te creëren. Denk je nu, wow dat lijkt mij wel wat maar hoe ga ik dit allemaal leren? Kijk dan eens naar onze basis training Articulate Storyline.

Waar moet je op letten tijdens het bouwen in Articulate Storyline?

Het is fijn om op een aantal zaken te letten tijdens de ontwikkelingsfase in Articulate Storyline. Zorg voor een soepel en efficiënt proces door middel van de volgende tips:

  • Begin klein en review vaak: Start met eenvoudige ontwerpen en laat deze regelmatig door collega’s reviewen. Dit helpt om consistente en effectieve e-learning modules te ontwikkelen zonder dat je later veel moet aanpassen.
  • Start met een template: Zorg voor een goede start door te beginnen met de basis elementen van je e-learning. Bouw een goede basis van ieder type slide die in je project voorkomen, dit noem je ook wel een template. Dit zorgt voor een duidelijke en gestructureerde opbouw van je module.
  • Houd je slides fris en overzichtelijk: Vermijd overvolle slides door je content goed te organiseren en te focussen op wat echt belangrijk is. Dit maakt je e-learning niet alleen aantrekkelijker, maar ook effectiever.
  • Maak gebruik van master slides: Master slides zijn een krachtige functie binnen Storyline die je veel tijd kunnen besparen. Je maakt als het ware een template slide die je telkens weer opnieuw kan gebruiken. Hierdoor hoef je terugkerende elementen zoals kopteksten, voetnoten, moduletitels en navigatieknoppen maar één keer in te stellen.
  • Plan vooruit: Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een duidelijke structuur en plattegrond van je e-learning voordat je begint met bouwen. Dit helpt om het overzicht te bewaren en zorgt voor een samenhangend eindproduct.

Handige features van Articulate Storyline

Wat wij erg waarderen aan aan Storyline is de mogelijkheid om cursussen te bouwen die zich aanpassen aan elk schermformaat (responsieve e-learning modules), de optie om complexe interacties en scenario’s te maken zonder programmeren, en uitgebreide mogelijkheden voor het volgen en rapporteren van leerresultaten met SCORM en xApi tracking.

Articulate Storyline en AI

Hoewel Articulate Storyline zelf nog geen AI-functies bevat, kan het worden gebruikt in combinatie met andere kunstmatige intelligentie om gepersonaliseerde leerervaringen te creëren. Denk aan het integreren van chatbots voor ondersteuning of het gebruik van AI om de leerinhoud aan te passen aan de behoeften van de individuele gebruiker.

Er wordt wel gewerkt aan een Articulate Rise en AI. Bekijk onze blog over de verschillen tussen Rise en Storyline om meer over deze tools te leren.

Persoonlijke ervaring met Articulate Storyline van Annemarie

Ik werk inmiddels al meer dan 10 jaar met Articulate Storyline, vanaf het begin dat het nog een add-on in Powerpoint was met Articulate Presenter tot nu blijf ik het een fantastische tool vinden. De gebruiksvriendelijkheid, de ontwikkeling van de software blijft goed, de support is prettig en er is een grote community beschikbaar. Storyline wordt door zoveel mensen wereldwijd gebruikt dat je altijd wel een oplossing kunt vinden en de meeste bugs worden ook echt binnen redelijke tijd opgelost.

Wat ik ook heel leuk vind is dat je eigenlijk altijd kunt blijven ontwikkelen in Articulate Storyline, er zijn altijd nieuwe mogelijkheden om uit te breiden en mooiere en complexere dingen te maken, dat houdt het leuk en uitdagend! Je leert steeds weer nieuwe dingen.

Articulate Gebruikersdagen

Ook in Nederland is er een grote community van actieve gebruikers, ieder jaar komen die samen op de Articulate Gebruikersdagen, daar delen we onze best practices en leren we beginners en gevorderden nieuwe vaardigheden in Articulate Storyline en Rise.

Veelgestelde vragen

  • Kan ik Storyline gebruiken zonder ervaring in e-learning ontwerp? Ja, je kan de basisfunctionaliteiten van Storyline binnen 1 dag leren, maar het zal tijd en oefening kosten om hier snel en handig in te worden. Daarom doen wij de basis training in 2 dagen 😊
  • Is Articulate Storyline compatibel met alle LMS-platformen? Ja, Storyline kan SCORM, xAPI (Tin Can), en AICC-standaarden publiceren, die door de meeste LMS-platformen worden ondersteund.
  • Kan ik bestaande PowerPoint-presentaties omzetten naar Storyline? Ja, Storyline biedt de mogelijkheid om PowerPoint-bestanden te importeren en om te zetten in interactieve e-learning modules.

Conclusie

Articulate Storyline is een uitstekende keuze voor organisaties die op zoek zijn naar flexibiliteit, maatwerk, en creativiteit in hun e-learning modules. Het biedt unieke mogelijkheden voor een praktische leerervaring en interactie, waardoor je leerinhoud niet alleen informatief maar ook boeiend is.

Het is een krachtige tool die, mits goed gebruikt, de potentie heeft om de manier waarop we leren en ontwikkelen binnen organisaties te transformeren. Neem de tijd te om de functies te leren, een duidelijk plan te hebben voor je project, en aandacht te besteden aan ontwerp en gebruikerservaring. Zo kun je effectieve en boeiende e-learning cursussen creëren die een blijvende impact hebben.

Meer leren over Articulate Storyline

Nog niet uitgeleerd over Articulate Storyline? Bekijk ons brede aanbod aan Storyline trainingen! Zelfs als je nog geen ervaring hebt, kun jij leren hoe je je eigen e-learning maakt met Articulate Storyline.

Van gedachte wisselen?

Kom sparren over jouw leervraag, leeroplossing op maat, e-learning, en onderwijkskundig advies, leercultuur.
We vinden het altijd leuk om van gedachte te wisselen! Kom gezellig langs op een van onze 3 locaties!
Like icoon, duim omhoog e-learning training

Wat kan je van ons verwachten ?

Volgens ons zit de succesformule voor e-learning in de samenwerking. Wij hebben kennis van leren, jij hebt kennis van de inhoud. Dat vormt een sterk team!

Locaties

Den Haag (Hoofdkantoor)
Lange Vijverberg 9a
2513 AC Den Haag
T 085 – 0655340

Locaties op afspraak

Utrecht
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht

Rotterdam
Westblaak 180
3012 KN Rotterdam

NRTO Keurmerk

Wij zijn lid van de NRTO, de brancheorganisatie van onderwijs-, opleidings- en trainingsaanbieders. Hier vind je de NRTO Gedragscode en hier vind je onze klachtenprocedure.

Socials

© E-learning Training 2007-2024

Je inschrijving is succesvol ontvangen!

Ja, ik wil een LMS!

Laat hier je gegevens achter en we zetten jouw persoonlijke LMS voor je op binnen 1 werkdag. Je start met de gratis versie die altijd beschikbaar blijft!