Wat is een LMS?

wat is een LMS leermanagementsysteem

Leestijd: 6 minuten

Door Annemarie Rebel

Wat is een LMS? Dit is een afkorting van Learning Management System, ofwel leermanagementsysteem. Kortgezegd is een LMS een systeem waarin je het leren en de ontwikkeling van je medewerkers kunt bijhouden. Je kunt er onder andere e-learningmodules in plaatsen en bijhouden wie welke e-learning gevolgd heeft. Maar een LMS beperkt zich niet tot online leren, je kan alle leeractiviteiten in je bedrijf koppelen aan het LMS. Zo creëer je een centrale plek waar je medewerkers kunnen leren en ontwikkelen. In dit artikel vertellen we je hier meer over. Klik op de linkjes om naar een onderwerp te springen of scroll verder om alles te lezen

Waarvoor gebruik je een LMS?

Een LMS is een Learning Management Systeem, een leerplatform. Het is een website waarop je leeroplossingen aanbiedt aan deelnemers. De leeroplossingen die je in het LMS zet, kunnen bijvoorbeeld e-learning modules zijn, dat zijn online trainingen die iemand op zijn eigen tempo online kan volgen. Vervolgens kun je in een leermanagementsysteem ook webinars aanbieden en deelnemers laten inschrijven voor een klassikale training.

Kortom, een LMS kun je zien als een online leerplatform dat de centrale plek vormt binnen jouw organisatie voor alle leeroplossingen.

LMS voor je medewerkers

Je kunt een leermanagementsysteem gebruiken binnen een organisatie om leeroplossingen aan te bieden aan al je medewerkers. Het wordt ook vaak gezien als de Academy van de organisatie. Een LMS wordt vaak gebruikt binnen een organisatie zodat trainingen organisatiebreed uitgerold kunnen worden. Zo kun je zorgen dat een nieuw product met een online training in het LMS door alle medewerkers gevolgd wordt en iedereen meteen weet wat de voordelen van dat product zijn.

In het systeem kun je dan zien wie de training allemaal voltooid heeft en je kunt ook zien of ze het begrepen hebben. Op die manier krijg je een goed inzicht in de leercultuur binnen je organisatie. Je zorgt ervoor dat de leercultuur actief blijft in de organisatie door alle medewerkers en managers hierbij te betrekken.

LMS om een training te verkopen

Een LMS kun je gebruiken om een training online aan te bieden aan mensen binnen jouw doelgroep. Vervolgens kun je de trainingen aanbieden voor een vaste prijs of voor een maandelijkse fee. Gratis is natuurlijk ook mogelijk.

Kortom, je kunt een LMS gebruiken als de website waarop je de trainingen verkoopt. Daarnaast ook ziet wie ze allemaal voltooid hebben en wat de deelnemers ervan geleerd hebben. Dat kun je allemaal zien met de rapportage-functionaliteit. Wil je leren hoe je zelf een e-learning kunt maken? Daar bieden we trainingen voor aan!

Online of blended leren

Wat kun je allemaal met een Learning Management System?

Wat is een LMS Leermanagementsysteem

De functionaliteiten die je in een LMS kunt vinden zijn onder andere:

  • catalogus, om je online trainingen aan te bieden
  • rapportage, om te zien wie welke training gedaan heeft
  • leerpaden, om een combinatie van trainingen aan te bieden
  • kalender, voor deelnemers om te zien welke training ze in kunnen schrijven
  • groepen maken, zodat je iedereen in 1x kunt indelen in een cursus
  • automatische mails versturen, zodat jij dat niet handmatig hoeft te doen

Catalogus

Als eerste kun je in een leermanagementsysteem een catalogus maken, hierin vind je alle online trainingen die je aan wilt bieden. Je kunt hier ook categorieën in maken, zodat je de training kunt bundelen per onderwerp. Je ziet in de catalogus op een overzichtelijke manier welke online cursussen er allemaal zijn en je kunt je inschrijven voor een cursus.

Wat is een LMS catalogus

Rapportage met een LMS

Ten tweede, een van de belangrijkste functies in een Learning Management System is toch wel de rapportage. Bij een goede rapportage kun je op een overzichtelijke manier zien wat er allemaal is gebeurd in het Learning Management System. Je kunt bijvoorbeeld per groep zien of iedereen de cursus BHV of AVG voltooid heeft.

Daarnaast kun je heel precies informatie uitvragen per cursus of groep. Je kunt bijvoorbeeld zien welke antwoorden er gegeven zijn in een bepaalde cursus en hoe lang mensen over de training gedaan hebben.

Met rapportage binnen een LMS kun je heel waardevolle informatie inzichtelijk maken. Zo maak je de leercultuur binnen je organisatie meetbaar.

Wat is een LMS rapportage

Leerpaden in een LMS

Ten derde, in een leermanagementsysteem kun je leerpaden aanmaken. Zo kun je ervoor zorgen dat alle nieuwe werknemers hun onboarding starten met een  kennismakingswebinar. Vervolgens volgen ze bijvoorbeeld een e-learning over de visie en missie van het bedrijf en leveren ze een  opdracht in – bijvoorbeeld over hoe je de visie van het bedrijf op jouw afdeling terugziet. Het onboarding-leerpad in het LMS wordt afgesloten met een webinar waarin de deelnemers ervaringen delen van hun eerste maand.

Wat is een LMS leerpaden

Kalender

Als vierde, in jouw LMS kun je een kalender toevoegen. Hierin kun je als deelnemer overzichtelijk zien welke online webinars er plaatsvinden, wanneer een bepaalde training start en of er nog plekken zijn om je in te schrijven. Op deze manier kun je de inschrijvingen voor een training automatisch laten regelen door het LMS. Dit maakt de administratie voor de trainingsafdeling erg gemakkelijk.

wat is een LMS leermanagementsysteem

Groepen maken in het LMS

Daarnaast kun je binnen een Learning Management System deelnemers indelen in groepen. Dit kunnen groepen zijn voor alle deelnemers die op een bepaalde datum starten met een training, bijvoorbeeld Coachopleiding September. Maar je kunt ook groepen maken van een bepaalde afdeling binnen een organisatie. Al met al maken groepen binnen het LMS de administratie veel gemakkelijker.

Een voorbeeld: je kunt een groep bijvoorbeeld in één keer een bericht sturen, aan een leerpad toevoegen of een e-learning module toekennen die de hele groep moet voltooien. Ook bij de rapportage in het LMS werkt dit erg fijn omdat je dan in een oogopslag kunt zien wie van de groep de training afgerond heeft en wie nog niet.

Automatische mails versturen vanuit het LMS

Als laatste, om een goede ervaring neer te zetten voor de deelnemers in het Learning Management System is het fijn om te werken met automatische mails. Op deze manier kun je mensen even een herinnering sturen als ze bijvoorbeeld nog niet gestart zijn, de training nog niet afgerond hebben of al lang niet meer zijn ingelogd. Met automatisch ingestelde mails doet het systeem dit allemaal vanzelf.

Hoe werkt het opzetten van een LMS?

Dat is heel eenvoudig. Wij maken een online omgeving aan met je logo. De kleuren kunnen we natuurlijk aanpassen aan jouw organisatie. Dan kun je eigenlijk al aan de slag!

Je kunt je eerste training toevoegen. Dit kan op verschillende manieren, je kunt een e-learning module laten ontwikkelen, of je kunt zelf een e-learning maken. De module kun je daarna in jouw academy, het LMS, zetten. Ook kun je bijvoorbeeld extra webinars toevoegen, of opdrachten die de cursusdeelnemer moet inleveren.

Nu je een cursus in je LMS hebt staan, kun je van start met
het toevoegen van gebruikers. Dit kun je heel eenvoudig doen met een excelsheet met alle gegevens van de medewerkers. Op die manier importeer je alle deelnemers in één keer. Zij krijgen dan automatisch een mailtje dat er een training voor ze klaarstaat, dus kunnen ze direct aan de slag!

illustratie adviesgesprek e-learningtraining op maat

Wat zijn de voordelen van een LMS?

Vele functionaliteiten: tracking, certificering en rapportage

Als je de leeractiviteiten en leerresultaten van je medewerkers wil bijhouden, kun je een leer management systeem gebruiken. Een LMS houdt bijvoorbeeld bij welke werknemer een bepaalde e-learning heeft gevolgd, of welke e-learning hij nog zou moeten volgen.

Is er een verplichte e-learning binnen jouw bedrijf die alle werknemers moeten volgen? Bijvoorbeeld op het gebied van compliance? Dan zou je ook een certificaat kunnen koppelen aan de e-learning. De deelnemer kan dit certificaat direct printen vanuit het Learning Management System.

Daarnaast kun je ook rapportages draaien zodat de manager de medewerkers kan aansturen. De manager krijgt meer inzichten in de performance van zijn medewerkers en kan hier actie op ondernemen. Stel je hebt een verplichte e-learning, dan heb je met één druk op de knop duidelijkheid over wie de training nog moet volgen en kun je dit direct bespreken met je medewerkers.

Verhoog het leerrendement

Zulke rapportages leveren bovendien inzicht op over hoe de kennisopname van een bepaald project is verlopen. Als je ziet dat veel medewerkers dezelfde fout maken, is er wellicht nog extra aandacht nodig over dit onderwerp. Hiermee verhoog je het leerrendement.

Extra leermateriaal centraal verzameld

Je kan daarnaast ook andere leeractiviteiten aanbieden in een academy. Denk hierbij aan een overzicht en agenda van klassikale trainingen, instructievideo’s en artikelen om te bestuderen.

Community

Een LMS kan daarnaast de mogelijkheid bieden om deelnemers met elkaar in contact te laten komen door middel van een community. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld op een forum met elkaar in gesprek gaan.

Een werknemer kan daarnaast in contact komen met een docent/trainer, om vragen te stellen of om een opdracht in te leveren die de docent/trainer kan nakijken. De medewerker hoeft niet meer te wachten tot de volgende klassikale training is gepland, maar kan direct een vraag stellen.

Hoe kies je een LMS?

Er zijn ontzettend veel verschillende aanbieders van leermanagementsystemen, dus hoe kies je nu een LMS dat goed is voor jouw organisatie? Het is daarom fijn om eerst in kaart te brengen wat je wensen zijn in het LMS. Als je weet waar je naar op zoek bent, is het makkelijker om een systeem voor jouw online academy te kiezen.

Wil je bijvoorbeeld zelf alles bouwen, instellen en aanpassen? Dan heb je waarschijnlijk een ander leermanagementsysteem nodig dan wanneer je liever een gestandaardiseerd LMS hebt waar je niet te veel naar om hoeft te kijken.

Wat heb jij nodig voor jouw doel?

Bekijk als eerste welke functionaliteiten je nodig hebt, dit ligt natuurlijk aan waar je jouw online leerplatform voor wilt inzetten. Als je een academy wil inrichten voor jouw organisatie dan heb je andere wensen dan als je het LMS wilt inzetten om een training aan te bieden aan consumenten.

Wat is het beschikbare budget?

Natuurlijk is het budget ook echt van belang bij de keuze voor een leermanagementsysteem. Er is een aantal LMS’en dat open source is en dus eigenlijk niets kosten, maar daarin zitten altijd veel verborgen kosten. Je moet het Learning Management System dan wel ergens hosten en onderhouden. Dat is een grote klus.

Bij de keuze voor een LMS is het dus van belang om te kijken naar het hele budget. Er zijn namelijk ook professionele LMS’en die voor je gehost worden. Dan hoef je zelf nooit updates te doen en je bent gegarandeerd van een werkend LMS. Je hebt al zo’n professionele online academy vanaf 17 euro per jaar per gebruiker.

illustratie adviesgesprek e-learningtraining op maat

Veelgestelde vragen over LMS

Interessant? Kom koffie drinken!

Spreekt dit blog je aan? Wij bespreken graag jouw e-learning wensen in een (online) adviesgesprek. Zo komen we samen tot de ideale leeroplossing.

Plan meteen een afspraak in onze agenda.

Aan het werk met een LMS

Gerelateerde berichten

Ja, ik wil een LMS!

Laat hier je gegevens achter en we zetten jouw persoonlijke LMS voor je op binnen 1 werkdag. Je start met de gratis versie die altijd beschikbaar blijft!