LMS leermanagementsysteem

Wat is een LMS?

Leestijd: 4 minuten

Door Kimberley Versluis-Ras

LMS betekent leermanagementsysteem of Learning Management System. Kortgezegd is dit dus een systeem waarin je het leren en de ontwikkeling van je medewerkers kunt bijhouden. In een LMS kan je onder andere elearningmodules toevoegen en kun je bijhouden wie welke elearning gevolgd heeft. Een LMS ondersteunt het leren van je medewerkers. Maar een LMS  beperkt zich niet tot online leren, je kan alle leeractiviteiten in je bedrijf koppelen aan het LMS. Zo creëer je een centrale plek waar je medewerkers kunnen leren en ontwikkelen. Het LMS houdt de leeractiviteiten van je medewerkers bij. Deze verzamelde informatie kan je vervolgens rapporteren. In dit blog vertel ik je hier meer over

LMS Leermanagementsysteem

Waarom heb ik een LMS nodig?

Als je de leeractiviteiten en leerresultaten van je medewerkers wil bijhouden, kun je een LMS gebruiken. Een LMS houdt bijvoorbeeld bij welke werknemer een bepaalde elearning heeft gevolgd, of welke elearning hij nog zou moeten volgen. Is er een verplichte elearning binnen jouw bedrijf die alle werknemers moeten volgen? Bijvoorbeeld op het gebied van compliance? Dan zou je ook een certificaat kunnen koppelen aan de elearning. De deelnemer kan dit certificaat direct printen vanuit het LMS. Je kan ook rapportages draaien zodat de manager de medewerkers kan aansturen. De manager krijgt meer inzichten in de performance van zijn medewerkers en kan hier actie op ondernemen. Stel je hebt een verplichte elearning, dan heb je met 1 druk op de knop duidelijkheid over wie de training nog moet volgen en kan je dit direct bespreken met je medewerkers. Het levert tevens inzichten op over hoe de kennisopname van een bepaald project is verlopen. Als je ziet dat veel medewerkers dezelfde fout maken, is er wellicht nog extra aandacht nodig over dit onderwerp. Hiermee verhoog je het leerrendement. Je kan daarnaast ook andere leeractiviteiten aanbieden in een LMS. Denk hierbij aan een overzicht en agenda van klassikale trainingen, instructievideo’s en artikelen. Een LMS kan daarnaast de mogelijkheid bieden om deelnemers met elkaar in contact te laten komen door middel van een community. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld op een forum met elkaar in gesprek gaan. Een werknemer kan daarnaast in contact komen met een docent/trainer, om vragen te stellen of om een opdracht in te leveren die de docent/trainer kan nakijken. De medewerker hoeft niet meer te wachten tot de volgende klassikale training is gepland, maar kan direct een vraag stellen.

Hoe kom ik aan een LMS?

Er zijn veel verschillende soorten leermanagementsystemen. Ik adviseer je om eerst goed in kaart te brengen wat je wensen zijn en vervolgens verschillende aanbieders uit te nodigen voor een gesprek en een demo. Als je weet waar je naar op zoek bent, is het makkelijker om een LMS te kiezen. Wil je bijvoorbeeld zelf alles bouwen, instellen en aanpassen? Dan heb je waarschijnlijk een ander leermanagementsysteem nodig dan wanneer je liever een gestandaardiseerd leermanagementsysteem hebt waar je niet te veel naar om hoeft te kijken. Je kan zelf een LMS bouwen maar dit kan je ook uit handen geven bij een gespecialiseerd bedrijf. Stel jezelf de volgende vragen en nodig vervolgens verschillende bedrijven uit om een indruk te krijgen van de mogelijkheden en kosten:

 • Welke functionaliteiten heeft een LMS nodig om aan te sluiten bij mijn bedrijf?
 • Wat is het beschikbare budget?
 • Hoeveel moeite kost het om cursussen te uploaden, rapportages te draaien, certificaten te koppelen en een deelnemer uit te nodigen voor een cursus, welke automatiseringen heeft mijn bedrijf nodig?
 • Hoeveel gebruikers wil ik koppelen aan het LMS?
 • Wil ik zelf aanpassingen kunnen doen in de look & feel?
 • Hoe wil ik leerpaden inrichten?
 • Hoeveel tijd heb ik beschikbaar voor het eventuele ontwikkelen van een LMS?
 • Hoeveel tijd heb ik beschikbaar voor het beheren van het LMS?
 • Wie mag het LMS beheren?
 • Wil ik het LMS inzetten voor onboarding?

Rollen in een LMS

In een leermanagementsysteem kun je verschillende rollen toekennen. Hierbij kun je denken aan beheerder (administrator), manager en eindgebruiker. De beheerder kan vrijwel alle activiteiten uitvoeren, een manager kan inzien hoe zijn medewerkers presteren en de eindgebruiker ziet de trainingen en elearningmodules die voor hem van toepassing zijn en zijn voortgang.

LMS leermanagementsysteem

 

Wie beheert een LMS?

Je kan een LMS zelf beheren of dit uit handen geven. Het is in elk geval aan te raden om regelmatig iemand stand-by te hebben die op vragen van gebruikers kan reageren. Het is belangrijk dat de eindgebruiker (de medewerker) bij iemand terecht kan als hij vragen heeft over het leermanagementsysteem. Als er maar 1 persoon binnen een groot bedrijf beschikbaar is voor vragen van eindgebruikers dan kan het zo zijn dat degene daar veel tijd aan kwijt is en de eindgebruiker lang moet wachten op een antwoord. Hoeveel vragen je krijgt over het leermanagementsysteem, zal afhankelijk zijn van de inrichting en gebruiksvriendelijkheid van het leermanagementsysteem. Vaak kan een of meerdere medewerkers binnen je bedrijf ook getraind worden om het leermanagementsysteem te beheren. De taken die hierbij komen kijken zijn onder andere:

 • Gebruikersbeheer
 • Cursussen aanmaken en beheren
 • Uploaden van e-learning, certificaten
 • Leerpaden inrichten
 • Beheer van het leermanagementsysteem, up-to-date houden van trainingen
 • Incidentbeheer: welke stappen te nemen als zich een probleem voordoet
 • Optioneel: inrichten en beheren van de look & feel
 • Optioneel: nieuwe functionaliteiten inbouwen in het leermanagementsysteem
 • Optioneel: (wekelijks) rapportages verzorgen en delen met betrokkenen

Conclusie

Een LMS helpt jou dus om inzicht te krijgen in de voortgang van een medewerker op het gebied van leren en ontwikkelen. Het is een verzamelplaats van alle leerresultaten binnen jouw organisatie. Heb je nog vragen of wil je meer weten over de mogelijkheden van een leermanagementsysteem? Neem dan vrijblijvend contact met ons op zodat we je hier meer over kunnen vertellen.

Interessant? Vraag een gratis adviesgesprek aan

Spreekt dit blog je aan? Wij bespreken graag jouw e-learning wensen in een online adviesgesprek. Zo komen we samen tot de ideale leeroplossing.

Gerelateerde berichten

voordelen online leren

De voordelen van online leren

4 min leestijd
gebruiksvriendelijke elearning

6 tips voor een gebruiksvriendelijke elearning

4 min leestijd
effectieve onboarding met elearning

All on board! Effectieve onboarding met elearning

6 min leestijd

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ontvang praktische tips in je mailbox!

Ja, ik wil graag een vrijblijvend adviesgesprek