Logo E-learning Training

085 – 0655340

De voordelen van online leren

Het klassikaal trainen van personeel is een moeilijke opgave nu we steeds meer thuiswerken. Het gebruik van online leren wordt daardoor steeds populairder. En dat is niet zo gek. Online leren heeft namelijk veel voordelen voor een organisatie én de lerende! Een aantal van de voordelen van online leren beschrijven we hieronder beschreven. Maar eerst: wat is online leren nu eigenlijk?

Wat is online leren?

Online leren is simpel gezegd het volgen van onderwijs dat online wordt aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een e-learningmodule, (interactieve) video of webinar. Steeds vaker zien we ook de combinatie van online en offline leren, ook wel blended leren genoemd. Uit onderzoek blijkt dat online leren met behulp van e-learning minstens zo effectief is als klassikaal leren, waarbij de combinatie van online leren en klassikaal onderwijs (blended learning) zorgt voor nog betere leerresultaten.

Voordeel 1: leer waar en wanneer je wilt

Een voordeel van online leren is dat het de deelnemer de kans geeft te leren op het moment dat het goed uitkomt. Dit kan op welke plek dan ook, zolang er maar een goede internetverbinding is. De deelnemer hoeft daarbij dus niet per se te leren op de werkplek, maar kan dit doen het in een voor hem/haar prettige leeromgeving. Denk bijvoorbeeld aan leren in de trein of thuis op de bank. De deelnemer heeft een eigen keus in wanneer en waar het leren plaatsvindt. Dit vergroot zijn motivatie om met de leerstof aan de slag te gaan!

Voordeel 2: bespaar tijd

Door online leren of een combinatie van online leren met andere onderwijsvormen zoals klassikaal onderwijs, bespaar je tijd. Een voordeel van online leren is namelijk dat de deelnemer niet voor al het onderwijs aanwezig hoeft te zijn op een fysieke leslocatie. Dit scheelt in reistijd, maar ook in de tijd die een trainer kwijt is aan het trainen van het personeel. Zo heeft de trainer geen reistijd en kan een opname van de les hergebruikt worden. De delen van de training die wel klassikaal worden gegeven (zoals in een blended leertraject) kunnen effectiever worden ingedeeld. Hoe je dat doet? Dat lees je in de volgende alinea.

Voordeel 3: verhoog het leerrendement

Door gebruik te maken van de combinatie offline en online leren, kun je het leerrendement verhogen. Hoe dat kan? Door bijvoorbeeld e-learning aan te bieden vóór een klassikale training, wordt het aanvangsniveau van de deelnemer vergroot. Door het hogere aanvangsniveau kun je de klassikale training effectiever gebruiken en meer de diepte in gaan. In plaats van het overbrengen van kennis, kun je hier het begrip en de toepassing stimuleren. Ná de klassikale training kun je een online leervorm gebruiken met bijvoorbeeld verdiepende theoretische inzichten. Zo’n blended leertraject zorgt dus voor meer diepgang, wat een positief effect heeft op het leerrendement!

Voordeel 4: train een grote groep mensen

Online leren kan daarnaast worden gebruikt om een grote groep mensen te trainen. Door een cursus of training online aan te bieden, kan je een groot publiek bereiken. Zonder al te veel extra kosten, kun je een platform gebruiken waarop een onbeperkt aantal deelnemers de training kan volgen. Het is daarbij wel belangrijk dat je de training up-to-date houdt, zodat deze blijft aansluiten bij de leerdoelen en jouw organisatie.

Voordeel 5: snel en overzichtelijk inzicht in de voortgang

Wist je dat je met online leren inzicht krijgt in wat de deelnemers leren? Door gebruik te maken van een Learning Management System (LMS), verzamel je gegevens over hoe de deelnemers de onderdelen van de training hebben gemaakt en wat ze wel of juist nog niet hebben bekeken. Hebben ze een e-learningmodule afgerond? Hoe hebben ze de eindtoets gemaakt? Waar loopt de deelnemer tegenaan? Zo krijg je inzicht in wat de deelnemer al beheerst en waar nog extra aandacht nodig is.

voordeel online leren inzicht in leerresultaten

Voordeel 6: maakt maatwerk mogelijk

Bij klassikaal leren loop je vaak tegen het probleem aan dat de doelgroep verschilt in voorkennis. Met online leren kun je dit probleem voorkomen. Heeft een deelnemer veel voorkennis? Dan kan de deelnemer zelf bepalen om bepaalde delen over te slaan. Bij weinig voorkennis biedt online leren de mogelijkheid om alle tijd te nemen die nodig is om alle kennis tot zich te nemen. Door gebruik te maken van online leren kun je de training op maat maken voor je werknemers. De ene werknemer heeft kennis nodig over processen, de ander heeft kennis nodig over producten. De ene werknemer leert snel, de andere werknemer heeft meer tijd nodig. Hoe los je dit op? Maak een overzicht van de te behalen leerdoelen en de doelgroep. De online training kan zo worden vormgegeven dat de deelnemers zelf bepalen hoe zij de training doorlopen.

Voordeel 7: kwaliteitsborging

Een ander voordeel van online leren is de kwaliteitsborging. Voordat de online training wordt ontwikkeld, stel je de leerdoelen en de inhoud van de training vast. Je steekt één keer energie in het neerzetten van een training van hoge kwaliteit. Daarna pluk je er heel lang de vruchten van. De training blijft van constante kwaliteit en is niet afhankelijk van de beschikbaarheid van ervaren en vakkundige docenten. Hierdoor zorg je ervoor dat alle werknemers precies dezelfde informatie ontvangen.

Doen!

Naast het feit dat online leren zorgt voor flexibiliteit, tijdbesparing, inzicht en maatwerk zijn er nog meer voordelen. Zo kun je in een e-learning gebruik maken van verschillende activerende interacties, zoals vragen en klikbare infographics, waardoor de deelnemer actief leert. Deze interacties kunnen ook worden verwerkt in bijvoorbeeld een interactieve video of een webinar.

De verwachting is dat online leren in de toekomst een nog grotere rol gaat spelen binnen organisaties. Wil je gebruik gaan maken van online leren en ben je op zoek naar een e-learning die daarbij past? Bij E-learning Training maken we praktische e-learningmodules op maat. Wij helpen je graag verder. Plan een afspraak dan kunnen we sparren over jouw ideeën.

Van gedachte wisselen?

Kom sparren over jouw leervraag, leeroplossing op maat, e-learning, en onderwijkskundig advies, leercultuur.
We vinden het altijd leuk om van gedachte te wisselen! Kom gezellig langs op een van onze 3 locaties!
Like icoon, duim omhoog e-learning training

Wat kan je van ons verwachten ?

Volgens ons zit de succesformule voor e-learning in de samenwerking. Wij hebben kennis van leren, jij hebt kennis van de inhoud. Dat vormt een sterk team!

Locaties

Den Haag (Hoofdkantoor)
Lange Vijverberg 9a
2513 AC Den Haag
T 085 – 0655340

Locaties op afspraak

Utrecht
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht

Rotterdam
Westblaak 180
3012 KN Rotterdam

NRTO Keurmerk

Wij zijn lid van de NRTO, de brancheorganisatie van onderwijs-, opleidings- en trainingsaanbieders. Hier vind je de NRTO Gedragscode en hier vind je onze klachtenprocedure.

Socials

© E-learning Training 2007-2024

Je inschrijving is succesvol ontvangen!

Ja, ik wil een LMS!

Laat hier je gegevens achter en we zetten jouw persoonlijke LMS voor je op binnen 1 werkdag. Je start met de gratis versie die altijd beschikbaar blijft!