Logo E-learning Training

085 – 0655340

Met deze 9 opties stimuleer je online leren

Stel: je hebt een mooi platform laten maken. Een online leeromgeving waar jouw medewerkers hun kennis kunnen bijspijkeren. Maar… niemand maakt er gebruik van. Of slechts een handjevol is gemotiveerd om online bij te leren. Wat doe je dan? Gooi je de handdoek in de ring of ga je op zoek naar manieren om te zorgen dat jouw medewerkers toch aan de slag gaan met hun eigen ontwikkeling? Wij hebben een aantal opties om dat vlammetje aan te wakkeren!

Laten we eerst nog even teruggaan naar het waarom. Dus waarom is online leren een prettige en slimme manier om extra kennis te vergaren? In een snel veranderende wereld is het belangrijk dat je je als organisatie voortdurend aanpast en blijft groeien. Een efficiënte manier om dit te bereiken is door online leren te omarmen en te stimuleren binnen jouw organisatie. Het bieden van mogelijkheden voor online leren kan niet alleen de kennis en vaardigheden van werknemers vergroten, maar ook bijdragen aan een cultuur van innovatie en voortdurende verbetering. Jouw medewerkers kunnen zich via online leren bijscholen waar en wanneer ze dat willen én op hun eigen tempo.

Jouw medewerkers binden en boeien

Via online leren kun je dus snel en op ieder moment iets bijleren. Maar wist je dat je met e-learning ook voor een stukje binding zorgt? Als je medewerkers weten wat er allemaal mogelijk is en hoe ze zich kunnen ontwikkelen, dan zijn ze sneller geneigd bij jou aan boord te blijven. Ze blijven geboeid en gemotiveerd om verder te groeien. En dat geldt niet alleen bij de inzet van e-learning, maar in het algemeen voor leermogelijkheden in organisaties. Als jouw  medewerkers maar weten welke opties er zijn en welke voordelen die bieden. Zo bereid je je ook voor op de toekomst en zorg je voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. In de huidige maatschappij is dat steeds belangrijker. Denk aan vergrijzing, maar ook aan de krapte op de arbeidsmarkt.

Verschillenden manieren van stimuleren

Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw medewerkers ook echt willen leren en gemotiveerd blijven? En dat jouw online platform niet een stille dood sterft? Daar komt natuurlijk een stukje promotie bij kijken. Maar er zijn nog meer opties om die leermodus aan te zwengelen. We geven je negen uitgebreide tips. 

1. Leg de verantwoordelijkheid bij de medewerker zelf

Medewerkers motiveer je door de verantwoordelijkheid bij hen zelf neer te leggen. Als jouw werknemers bewust bezig zijn met goed werk afleveren, dan zien ze ook het belang van leren en zichzelf verder ontwikkelen. Denk aan een ICT’er die alles over de nieuwste technieken wil leren. Zelf onderzoeken van de techniek motiveert hem, waardoor hij voldoening haalt uit de geïnvesteerde tijd in zijn eigen ontwikkeling. Maar hoe leg je die verantwoordelijkheid bij de medewerker? Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Laat de leidinggevende het bespreken met de medewerker tijdens functioneringsgesprekken of wekelijkse bila’s. Zo kun je samen een leertraject uitstippelen en voelt de medewerker zich verantwoordelijk voor zijn of haar eigen opleidingsplan.

2. Check welke leerbehoefte er is

Een belangrijke stap is het achterhalen van de leerbehoeften van werknemers. Of misschien lopen ze wel tegen bepaalde obstakels aan. Check in ieder geval wat ze zelf willen leren en waar ze  zich verder in willen ontwikkelen. Denk aan de vraag: waar zie jij jezelf over vijf jaar? Op basis van hun antwoorden kun je makkelijker vaststellen welke kennis ze nodig hebben om hun doelen te bereiken. Prettige bijkomstigheid: medewerkers voelen zich ook gehoord. Ga dus vooral in gesprek!

3. Zorg voor een divers leeraanbod

Om medewerkers gemotiveerd en betrokken te houden, is het slim om een divers leeraanbod te hebben. Online leren kan bestaan uit interactieve modules, virtuele lessen, webinars, podcasts, video’s en nog veel meer. Door verschillende leervormen te gebruiken, kunnen medewerkers zelf bepalen wat het beste bij hun leerstijl en behoeften past.

4. Maak gebruik van de juiste techniek

Het gebruik van de juiste technologie is essentieel voor effectief online leren. Investeer in een gebruiksvriendelijke en intuïtieve online omgeving die werknemers eenvoudig toegang geeft tot de lesstof. Zorg ervoor dat het platform ook voor mobiele telefoons of tablets goed werkt, zodat jouw medewerkers overal en altijd kunnen leren. Dit werkt ook motiverend, want ze kunnen zelfs in de pauze een module doorlopen.

5. Betrek managers en leidinggevenden

Leidinggevenden spelen een cruciale rol bij het aanmoedigen van online leren. Zorg ervoor dat ze actief betrokken zijn bij het proces en het belang van online leren ook communiceren aan hun teams. Moedig managers aan om het goede voorbeeld te geven door zelf deel te nemen aan online leeractiviteiten en hun ervaringen te delen.  Maak het nog leuker door e-learnings samen in één ruimte te maken.  Geef elkaar daarbij ook complimenten; je weet dan van elkaar dat je goed bezig bent en dat werkt weer motiverend.

6. Stimuleer samenwerking en kennisdeling

Online leren geeft medewerkers ook de fijne optie om samen te werken en hun kennis te delen. Denk aan platforms waar ze hun kennis kunnen verspreiden of discussies aan kunnen gaan. Als je dit stimuleert en ook faciliteert, zijn je medewerkers eerder geneigd om samen aan de slag te gaan met leermodules. Via zo’n online omgeving worden ze gestimuleerd om van elkaar te leren en samen tot nieuwe ideeën te komen.

7. Zorg voor een spelelement en beloning

De meeste mensen houden wel van een spelletje en zeker als er iets te winnen valt. Wat is er nu leuker dan leren en ook nog lekker competitief bezig zijn. Beloon je medewerkers voor dat wat ze hebben geleerd. Zorg voor een certificaat, een ouderwets diploma, een lintje of een echte prijs. Dit werkt niet alleen motiverend, maar kan ook zorgen voor een cultuurverandering.

8. Evalueer en verbeter continu

Het is belangrijk om regelmatig de effectiviteit van het online leeraanbod te evalueren en te verbeteren. Verzamel proactief feedback van je medewerkers over de kwaliteit en relevantie van de leermaterialen. Kijk ook naar de voortgang en het succes van jouw medewerkers en houd dat actief bij. Op basis van deze gegevens kun je de leermodules aanpassen om het online leren zo nog effectiever te maken. En de behaalde successen kun je uiteindelijk ook met elkaar delen en vieren.

9. Vier elkaars successen

Dus inspireer elkaar! Door succesverhalen van medewerkers met anderen te delen, zorg je voor extra stimulans. Moedig medewerkers aan om hun successen te delen. En het maakt niet uit waar het over gaat. Hebben ze een certificaat behaald of misschien zelfs hun kennis al toegepast in de praktijk? Deze verhalen werken motiverend voor anderen. Hoe trots kun je zijn als je bijvoorbeeld een storing in die ene ingewikkelde server hebt verholpen. Het werkt aanstekelijk en anderen krijgen zo ook zin om een online cursus te volgen.

Stimuleren loont

Kortom: Er zijn genoeg opties om online leren te stimuleren. Zorg in ieder geval voor betrokkenheid bij de leerstof en dat jouw medewerkers zelf die motivatie voelen. Het liefst komt de wil om te leren vanuit henzelf. Door online leren aan te moedigen, zorg je voor groei van jouw medewerkers en dus ook voor jouw organisatie. 

Lukt het toch niet helemaal om dat leerplatform goed te promoten? Of wil je wel eens wat anders proberen? Bij E-Learning Training hebben we verschillende manieren om online leren in te zetten en te stimuleren. We denken graag met je mee. Plan hier alvast een afspraak in een van onze agenda’s.

Van gedachte wisselen?

Kom sparren over jouw leervraag, leeroplossing op maat, e-learning, en onderwijkskundig advies, leercultuur.
We vinden het altijd leuk om van gedachte te wisselen! Kom gezellig langs op een van onze 3 locaties!
Like icoon, duim omhoog e-learning training

Wat kan je van ons verwachten ?

Volgens ons zit de succesformule voor e-learning in de samenwerking. Wij hebben kennis van leren, jij hebt kennis van de inhoud. Dat vormt een sterk team!

Locaties

Den Haag (Hoofdkantoor)
Lange Vijverberg 9a
2513 AC Den Haag
T 085 – 0655340

Locaties op afspraak

Utrecht
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht

Rotterdam
Westblaak 180
3012 KN Rotterdam

NRTO Keurmerk

Wij zijn lid van de NRTO, de brancheorganisatie van onderwijs-, opleidings- en trainingsaanbieders. Hier vind je de NRTO Gedragscode en hier vind je onze klachtenprocedure.

Socials

© E-learning Training 2007-2024

Je inschrijving is succesvol ontvangen!

Ja, ik wil een LMS!

Laat hier je gegevens achter en we zetten jouw persoonlijke LMS voor je op binnen 1 werkdag. Je start met de gratis versie die altijd beschikbaar blijft!